Blog

MODx, lepota i jednostavnost CMS sistema 1/3

Više od 100.000 aplikacija napravljenih u MODX-u
. Preko hiljade firmi i organizacija iz cielog sveta imaju izrađene stranice na MODX platformi.
 Često me pitaju koji je CMS najčešće koristim i zašto, pa ću ovim postom pokušati da objasnim zašto je MODx pravi izbor za vas.

Modx: Kreativna sloboda

Isprobao sam nekoliko CMS sistema: Wordpress, Joomla, Umbraco, Orchard, Fuel, TYPO3 i svaki je bio poseban na svo svoj način, sa svojim prednostima i manama itd. A MODx sam sačuvao za kraj, zato što je već od trenutka instalacije postao moj najomiljeniji. Na MODx sa naišao još davne 2010 godine, čini mi se, kada je bio na verziji 0.9.6 i nazivao se još uvek Evolution. 
Moram vam priznati da se nisam dugo zadržavao na njemu, jer tada je to bila godina Wordpress-a, a sama Evolution verzija nije mi baš nešto ulivala veliko poverenje. Podrška ništa posebno, što mi je oduvek bilo veoma važno, "addon-ovi" siromašni, interfejs blago rečeno siromašan.
 Tako da sam se te godine zadržao najviše na core PHP-u i kreirao svoj simple CMS sistem, koji sam dugo koristio. Wordpress se u to vreme bio baš zaleteo i gotovo svi su radili u njemu, a i posla je bilo dosta. Ali nekako mi je moj simple CMS bio jednostavniji jer moje znanje PHP-a nije bilo toliko veliko pa sam se i plašio da pređem na neki CMS. Ipak taj dan je došao, klijenti su tražili sve više funkcionalnosti, a izrada "custom widgeta" je dosta spora. Naravno prvi izbor je bio Wordpress, uradio sam nekoliko sajtova u njemu i bio sam zadovoljan sve dok su template i "addon-ovi" bili po zahtevu klijenata. Ali, kada nisam uspeo da nadjem 'gotovo' rešenje tu je nastao moj problem i tako sam se ponovo susreo sa MODx-om, koji je sada prerastao u Revolution i odmah sam znao da sam našao nešto zaista posebno.

Za razliku od drugih, to je CMS koji brine o sadržaju, a dozvoljava kreativnu slobodu sa HTML, CSS i JavaScript-om.
 MODx vam ne nameće nikakva ograničenja o tome šta možete promeniti, a da se to ne odnosi na sve u vašoj aplikaciji. Možete dodati potpuno nezavisne funkcionalnosti MODx menadžeru i on će se potpuno uklopiti sa dizajnom standardnih funkcija, pružajući veoma jednostavan i logičan pristup administratoru sajta. Sa drugim sistemima obično morate da potražite druge sekcije sajta da biste promenili nešto što bi trebalo logično da se nalazi tamo, gde vam je i trenutni sadržaj, pogotovo ako "plugin" ima neka svoja podešavanja.
 MODx pruža veliku slobodu i jednostavnost koju možete iskoristiti kao programer, a za izradu web sajta kakvog god zamislite. 
Sa MODx imate potpunu kontrolu nad svim elementima, veoma brzo i jednostavno, a oni se nalaze baš tamo gde logično i trebaju da stoje. 

Modx: Vaš sajt, vaš način

Pošto imate potpuno kontrolu onoga što želite da prikažete na stranici, MODx je odličan za SEO. Možete lako dodati ili promeniti URL strukturu i meta "data tagove". MODx takođe poseduje veoma moćan sistem zaštite i omogućava podešavanje prava korisnicima, napravljen je na OOP koji korisiti xPDO. Svi ulazi su dobro filtrirani, a rad sa bazom se odvija sa unapred pripremljenim statementima, što eleminiše rizike od SQL Injection-a. 
Takodje MODx sistemske fajlove (admin deo takođe) možete instalirati na totalno drugoj lokaciji, nezavisno od vaše aplikacije što donosi još veću sigurnost vaše aplikacije. Neverovatno je i to što MODx možete postaviti izvan web root foldera, tako da core fajlovima ne možete uopšte ni pristupiti preko weba-a.

Da li postoji nešto sigurnije od ovoga?

MODx takođe koristi sistem keširanje stranica, što zaista pomaže u brzini učitavanja same stranice i ne potrebnih zahteva prema serveru. Sam sistem keširanja dozvoljava vam potpuno kontrolu šta želite da keširate, tako da je ostalo na vama. Što se tiče dokumentacije i podrške, može se reći da je ona na visokom nivou, bilo za osnovne funkcionalnosti ili plug-ina. Forumi su veoma aktivni, a na vaše pitanje često možete videti da će vam odgovoriti i sami autori MODx-a.Nadam se da sam vam ovim tekstom barem malo zagolicao maštu zašto kao developer trebate da koristite MODx, verujte mi mogućnosti su neograničene.

Podelite ovaj članak